VODA Z VLASTNÍ STUDNY Pokud bydlíte v povodní zasažené oblasti a nejste napojeni na veřejný kontrolovaný vodovod, ale máte vlastní studnu, je třeba prověřit kvalitu vody v této studni provedením chemického a bakteriologického vyšetření, i když studna nebyla zatopena. Je totiž možné, že došlo ke kontaminaci spodních vod a kontrola je tedy nezbytná. Do doby prověření kvality vody by voda neměla být používána k pití. K pití je možno používat vodu z cisteren s označením „pitná voda“ tato by se měla převařovat po dobu 15 minut ), nebo vodu balenou. Pokud byla vaše studna přímo zatopena, nelze vodu z této studny rovněž používat jako pitnou, a to až do doby po provedené sanaci studny a zjištění vyhovujících výsledků rozboru vody.
|
Postup při sanaci zatopených studní Sanaci zatopené studny je účelné provádět až po stabilizaci vodního režimu v postižené oblasti, úklidu okolí studny a jejím stavebně technickém zabezpečení. Očista a dezinfekce studní se provádí za přítomnosti nejméně 3 osob, pro případ poskytnutí první pomoci osobě, která sestupuje do studny. Při sanaci by je potřeba provést následující kroky:
|
-
Mechanicky očistit vnější stěny studny a čerpací zařízení od nánosů bahna a nečistot a opravit poškozené části vnějšího krytu studny. Důkladně opláchnout čistou vodou, nejlépe tlakovou.
-
Otevřít studnu a úplně vyčerpat vodu.
-
Zjistit, zda se ve studni nevyskytují jedovaté plyny a zda je u dna dostatek kyslíku – nejjednodušším způsobem kontroly je spuštění zapálené svíčky na dno studny. V případě bezkyslíkatého prostředí svíčka zhasne, v případě výskytu methanu dojde k vzplanutí.
-
Důkladně mechanicky (např. kartáčem) očistit vnitřní stěny studny, čerpací zařízení a dno studny. Důkladně opláchnout čistou vodou a vodu opět úplně vyčerpat.
-
Omýt vnitřní stěny studny 5 % roztokem SAVA (1 litr SAVA nalijeme do 20 litrů vody). Pozor pracujte v gumových rukavicích!
-
Opláchnout stěny studny čistou vodou a vodu znovu odčerpat.
-
Odstranit stávající pokryv dna (štěrk, hrubozrnný písek ) a vyměnit za nový, případně důkladně propraný starý.
-
Nechat studnu naplnit vodou a v případě, že je voda dále kalná pokračovat v čerpání až do vymizení zákalu.
-
Provést dezinfekci vody, k níž se doporučuje přípravek SAVO. Při provádění dezinfekce respektujete návod na použití.
-
Orientačně uvádíme, že (při nejběžnějších průměrech skružových studní do 80 do 120 cm ) na 1 m výšky vody ve studni se dávkuje 9 ml SAVA. Celkové množství SAVA pro dezinfekci vypočítejte podle výšky vody ve studni, pak toto množství rozřeďte v kropicí konvi a roztokem pokropte vnitřní stěnu skruží i hladinu vody. Nechejte působit alespoň 8 hodin.
-
Teprve po provedené desinfekci je možno odebrat vzorek k provedení laboratorní kontroly. |
POTRAVINY (pokyny pro domácnost)
|
ZAPLAVENÉ ZEMĚDĚLSKÉ PLODINY Všechny zemědělské plodiny, které byly zaplaveny povodňovou vodou, kaly a bahnem, je nutné považovat za zdravotně závadné. Tyto plodiny v žádném případě nejezte. O použití ke krmení zvířat musí rozhodnout veterinární lékař. Zemědělské plodiny, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, doporučujeme využívat až po hygienické kontrole, nejdříve po třech týdnech po skončení záplav. Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném omytí pitnou vodou.
|
ZAPLAVENÉ POTRAVINY Nejezte potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalem a bahnem s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat (viz dále). Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených zlikvidujte uložte do označených kontejnerů).
|
ČIŠTĚNÍ KONZERV:
-
Odstraňte nálepku.
-
Umyjte konzervu v čisté vodě se saponátem.
-
Umyjte konzervu v roztoku dezinfekčního prostředku a poté opláchněte pitnou vodou.
-
Znovu označte konzervu (zejména popisem potraviny a datem spotřeby). |
ZLIKVIDUJTE KONZERVY JESTLIŽE:
-
Obsah konzervy ( plech, sklo, uzávěr ) byl narušen.
-
Suchý obsah je zvlhlý.
-
Obal je silně pomačkán – není jistota, zda je obal opravdu neporušen.
-
Znečištění uzávěru nelze odstranit očištěním a dezinfekcí. |
ZLIKVIDUJTE CHLAZENÉ NEBO MRAŽENÉ POTRAVINY, JESTLIŽE:
-
Chlazené potraviny byly ponechány nad teplotu 6°C déle než 4 hodiny.
-
Mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny.
-
Potraviny jeví odchylky od standardní kvality (např. zapáchají) nebo přišly do styku se záplavovou vodou. |
ZLIKVIDUJTE VŠECHNY NÁSLEDUJÍCÍ POTRAVINY VYSTAVENÉ ZÁTOPOVÉ VODĚ:
-
Otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou.
-
Neotevřená balení potravin v papírovém obalu nebo s víčkem z voskového papíru, s netěsnícím plastovým víčkem zejména v případě, že obsahují majonézy a dresinky.
-
Sáčková balení koření, bylin, čaje.
-
Mouku, obiloviny, cukr, kávu v sáčcích a pytlících.
-
Všechny potraviny v papírových, látkových a celofánových obalech, i když vypadají jako suché a nepoškozené (např. sůl, cereálie, těstoviny, rýže, sušenky, crackery, čokoláda, bonbóny aj.).
-
Všechny potraviny neuzavřené hermeticky (např. instantní kakao, směsi na pečení). balené nápoje, které nejsou hermeticky uzavřeny.
Máte-li jakékoliv pochybnosti o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji !!! V případě prvních příznaků onemocnění (bolest břicha, průjem, teploty) kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky!
|
ZÁSADY LIKVIDACE NÁSLEDKŮ ZÁPLAV V POSTIŽENÝCH DOMECH A BYTECH
|
ZÁSADY VYSOUŠENÍ DOMU NEBO BYTU:
-
Udělejte v místnostech nebo místnosti průvan otevřením oken a dveří.
-
Je-li to možné, použijte ventilátory nebo teplovzdušné zdroje.
-
Buďte opatrní při používání benzinových agregátů uvnitř domu nebo bytu, můžete se otrávit zplodinami (oxid uhelnatý). |
ÚKLID A DEZINFEKCE DOMU NEBO BYTU:
-
Odstraňte všechno bahno a nečistoty z povrchu důkladným umytím vodou a mechanickým očištěním.
-
Odstraňte veškerý zvlhlý interiérový materiál – tapety a vše, co samo odpadává (např. omítky).
-
Než začnete s dezinfekcí jakéhokoliv povrchu, seznamte se důkladně se způsobem ředění použitého dezinfekčního prostředku dle návodu na obalu.
-
Nejdříve si nasaďte gumové rukavice.
-
Nábytek, podlahy, zdi, nádobí, dopravní prostředek dezinfikujte za pomoci 2 % roztoku Chloraminu B, který připravíte rozpuštěním 8 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody. Dále se může použít SAVO (1 litr SAVA nalijeme do 10 litrů vody). Nechejte působit 30 minut nebo zaschnout.
-
Dezinfikované předměty, které přijdou do styku s potravinami, nezapomeňte opláchnout pitnou vodou, stejně tak i hračky.
-
Všechny dutiny ve zdi a stropech musí být otevřeny, vyčištěna a pečlivě vysoušeny. |
ČIŠTĚNÍ A DEZINFEKCE ODĚVŮ A PRÁDLA:
-
Nejdříve si nasaďte gumové rukavice.
-
Silně znečištěné prádlo namočte na 4 hodiny do 1 % roztoku Chloramminu B (připravte rozpuštěním 4 vrchovatých lžic prášku v 10 litrech studené vody), nebo na 8 hodin do roztoku SAVA (připravíte nalitím 1 litru SAVA do 10 litrů vody ).
-
Méně znečištěné prádlo namočíme po dobu 1 hodiny do 1 % roztoku Chloraminu B (připravíte rozpuštěním 4 vrchovatých polévkových lžic v 10 litrech vody ) nebo do SAVA (1 litr SAVA nalijte do 10 litrů vody).
-
Prádlo po dezinfekci vyperte obvyklým způsobem za použití pracího prášku.
-
Pozor! Chloramin B a SAVO mají bělící účinky!
-
Cennější šatstvo, které nelze dezinfikovat v Chloraminu B a SAVU, vysušte, vykartáčujte a nechejte vyčistit v čistírně. |
DEZINFEKCE ODPADNÍCH SIFONŮ A ŽUMP:
-
Použijte 5 % roztok Chloraminu B (20 vrchovatých polévkových lžic na 10 litrů vody) nebo zalijte odpad neředěným přípravkem SAVO.
-
K dezinfekci odpadu žump použijte 1 kg chlorového vápna na 1m³ obsahu žumpy.
-
Po skončení úklidových prací doporučujeme dezinfikovat ruce v 0,5 % roztoku Chloraminu B po dobu 1 minuty.
-
Roztok připravíte rozmícháním 2 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody. |