Extrémní horka a sucha
Při extrémním horku a suchu dochází k akutnímu nedostatku vody. Dochází také k dalším biologickým procesům, jako je nadměrné množství hnilobných procesů, nadměrnému růstu vodních řas a přemnožení škodlivých mikroorganismů. Tím dochází ke zhoršení kvality vody. Potraviny mají v těchto obdobích sníženou trvanlivost. Vliv na životní prostředí a na náš organismus má také zvýšená koncentrace škodlivých látek v ovzduší. V době extrémních veder dochází k nárůstu zdravotních potíží zejména u starších lidí, kardiaků, astmatiků. Rizikovou skupinou jsou také malé děti. V důsledku veder může docházet k haváriím na železnicích a to z důvodu možnosti vybočení kolejnic. Rizikem je také nárůst počtu požárů lesních a polních porostů. |
Ochrana v době horka a sucha Nejúčinnější ochranou v době horka je zajištění dostatečného množství tekutin. Důležité je také omezení pobytu na přímém slunci a zmírnění fyzické zátěže. |